در این مطلب در مورد ویژگی انواع چرم های رایج در بازار و همچنین درجه بندی آنها از نظر کیفیت بحث خواهیم کرد:
ویژگی چرم های مختلف
در ادامه در مورد ویژگی چرم های مختلف صحبت خواهیم کرد:
۱. چرم گاوی و گوساله ای
این چرمها دارای الیاف متراکمی هستند و به همین دلیل از مقاومت بالایی برخوردار میباشند. سطح آنها صاف (در اصطلاح بدون گرین میباشند).
به صورت نرم و خشک و در ضخامتهای مختلف تهیه میگردنند.
از این چرمها بیشتر جهت تهیه کیف، لباس، دستکش و... استفاده میشود.
گرین یا فول گرین، چرمی است که لایه لایه نشده و رویه یا رخ آن (محل رویش پشم یا موی حیوان) ساییده نشده باشد.
۲- چرم گوسفندی و بره ای
تراکم الیاف این چرمها نسبت به بقیه چرمها کمتر است لذا مقاومت چرمهای گاوی و گوسالهای را ندارند.
سطح آنها همچون سطح چرمهای گاوی صاف میباشد. با توجه به لطافت و سبکی که این چرمها دارند از آنها بیشتر در تهیه کیف و لباس و دستکش استفاده میگردد.
۳. چرم بزی
تراکم الیاف چرم بزی از چرم گاوی کمتر ولی از چرم گوسفندی بیشتر است لذا دارای مقاومت خوبی میباشد.
با توجه به وضوح رویش محل مو بر روی چرم بزی، این چرم را به راحتی میتوان از دیگر چرمها تشخیص داد.
چرم بزی نسبت به چرمهای دیگر نسبتاً انعطاف پذیرتر و سبکتر است.
با توجه به تهیه این چرم به دو صورت نرم و خشک از آنها بیشتر در تهیه انواع کیف و کفش زنانه استفاده میگردد.
۴. چرم گاومیش
این چرم که ضخیمتر از چرم گاوی است جهت تهیه چمدان، کمربند، جلد قنداق تفنگ، زین اسب و... استفاده میشود.
۵. اشبالت
اشبالت که از لایه لایه کردن چرمهای ضخیم بدست میآید دارای سطحی پرزدار میباشد.
رنگ اشبالت میبایست یکدست و به اصطلاح مغز رنگ باشد (یعنی تمام سطح و عمق آن رنگ شده باشد).
چون اشبالت پس از برش، سطح آن سمباده میخورد لذا میبایست حتماً یکدست و صاف سمباده شده باشد.
برخی از اشبالتها دارای مغز سبک (پوک) میباشند که از نظر استقامت (استواری) بسیار ضعیف هستند.
اشبالت به علت پرزدار بودن زود خاک میگیرد.
از اشبالت بیشتر جهت تهیه کیف و کفش استفاده میشود.
6. آسترها
آسترها به دو صورت طبیعی و مصنوعی به کار برده میشوند. آسترهای مصنوعی همچون اشبالت مصنوعی، سوزنی، جیر، پارچهای و... که به صورت طاقهای (متری، یاردی و...) در بازار موجود است. آسترهای طبیعی همچون اشبالت طبیعی (از نوع نازک)، چرم بز و گوسفند و جیر.